2020-11-19 11:52:31• hírek • Szatmár.ro

PMN: 20 éve a szatmáriakért!

A Partiumi Magyar Napok 2021-ben 20 éves lesz, így a régió, de Erdély egészét tekintve is a legrégebbi kulturális fesztivál.


Ebből az alkalomból a szervezők egy kiadvánnyal, emlékkönyvvel idézik fel az elmúlt 2o év legértékesebb pillanatait a partiumi magyarok legnagyobb fesztiváljának történeteiből és amelynek a “Partiumi Magyar Napok: 20 éve a szatmáriakért” címet adták. Az a rendezvény, amely a szatmári magyar közösség összefogásából született és a két évtized alatt minőségi kulturális értékeket hozott létre, nem csupán egy rendezvény, hanem egy hosszú távú közösségformáló folyamat, amelynek legfontosabb értéke az együttműködés, célja a közösség erősödése, építkezése és fenntartható fejlődése. Tehát, nem egyszerűen termékbemutató, múltidézés, vagy egy könnyűzenei koncertsorozat, hanem a PMN a kulturális és hagyományos értékek megőrzéséről, újak teremtéséről és ezek közvetítéséről szól. A legfontosabb hozadék mégis a rendezvénysorozat révén kialakuló és megerősödő közösségi kapcsolatrendszer, amely a megmaradás és megerősödés záloga.
 

A PMN mintegy seregszemlében fogja össze a helyi magyar nyelvű kulturális életet, ugyanakkor lehetőséget ad minőségi országos kulturális produkciók – elsősorban zenei fellépők – helyi bemutatására, amelyekhez kapcsolódnak a hagyományőrző és kulturális események, köztük kiállítások, színházi előadások és komolyzenei koncertek. A két évtizedes rendezvény évről-évre megújul, így büszkén mondhatjuk el, hogy a kezdetek családias hangulatú rendezvénye mára már több tízezres tömeget megmozgató, országosan ismert és elismert fesztivál lett, amelyben azért megmaradt a családias légkör és a meghitt hangulatú programok.
 

Ez a kiadvány egy időbeli utazásra hívja a kedves Olvasót, amelyben végígkövetheti a PMN-t az első pillanatoktól egészen napjainkig. Bízunk benne, hogy ez a visszapillantás a PMN történelmére nemcsak egy egyszerű számvetés, hanem az Olvasó személyes élményeinek felidézésére is alkalmat ad és egyben kedvet is a jövőbeni PMN-ekre! A könyv ingyenes, megjelent a Románia Kormánya - Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala pénzügyi támogatásával.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: